Wat zijn NAW-gegevens?

Persoonsgegevens die je locatie vertellen

NAW-gegevens zijn:

  • Naam

  • Adres

  • Woonplaats

NAW-gegevens worden gebruikt om een persoon of organisatie te identificeren. ‘N’ staat voor Naam, ‘A’ voor Adres en ‘W’ voor Woonplaats.

Een naam kan een voornaam en/of achternaam zijn bij een persoon of een handelsnaam van een bedrijf of organisatie.

Een adres bestaat uit een straat,  huisnummer – eventueel met toevoeging – en een postcode.

Een woonplaats is de locatie waar iemand woont, bijvoorbeeld een gemeente of gebied. Dit wordt ook gebruikt voor de plaats waar een organisatie is gevestigd.

NAW-gegevens zijn persoonsgegevens. Daardoor zijn ze beschermd onder de Algemene verordering gegevensbescherming (AVG). Bedrijven en andere instellingen verwerken NAW-gegevens en andere persoonsgegevens om producten of diensten te leveren.

Voorbeeld van NAW-gegevens

De NAW-gegevens van een persoon (fictief) zijn bijvoorbeeld:

De NAW-gegevens van ons bedrijf zien er als volgt uit:

Hoe gebruik je NAW-gegevens?

NAW-gegevens, of kortweg NAW, worden gebruikt als veldnamen in een handmatig of geautomatiseerd adressen- of klantenbestand. 

Deze gegevens zijn nodig om onder meer post of pakketten te versturen, zoals bij webshops. Of bij het leveren van een dienst, zoals een loodgieter of schoonmaak.

NAW-gegevens opgeven bij webshop Bol.com

Door NAW-gegevens kan de locatie van een persoon bepaald worden. Om die reden moet er zorgvuldig met deze persoonsgegevens omgegaan worden.

Een bedrijf mag niet zomaar persoonlijke informatie verzamelen of verwerken. Door NAW-gegevens met andere persoonsgegevens als e-mailadressen, websites, social media en telefoonnummers te koppelen ontstaat een gedetailleerd profiel. Dit kan gebruikt worden voor onder meer marketingdoeleinden.

Om dit te beperken is er toestemming nodig om deze gegevens op te slaan. Hoe een organisatie omgaat met persoonsgegevens staat vaak op de website in het privacy beleid. Dit wordt ook wel privacyverklaring genoemd of in het Engels: privacy policy.

Voor een website gemaakt voor marketing is het belangrijk dat je volgens de AVG-regels omgaat met de NAW-gegevens van contactaanvragen en klanten.

NAW gegevens in Google?

Deze pagina wordt gevonden in Google op 90 verschillende zoektermen, waaronder:

Zoekterm Gemiddeld zoekvolume in Google per maand
naw gegevens
19000
naw gegevens betekenis
1700
naw gegevens voorbeeld
700
naw betekenis
500

Beter gevonden worden in Google noem je ook wel search engine optimization, of kortweg SEO. Heb je of werk je voor een website? Wil je bezoekers via Google zonder te betalen voor advertenties? Neem dan eens contact op.

Ben je benieuwd hoe

je meer bezoekers krijgtklanten krijgtgeld verdient

Je zit nergens aan vast

Nils van der Knaap Senior SEO specialist

Nils van der Knaap

Senior SEO Specialist

Nils vreet SEO artikelen als zoute drop. Met ruim 16 jaar intensieve ervaring als online marketeer en SEO specialist weet hij als geen ander wat werkt en wat niet.

Bekend van

Ahrefs
Yoast SEO
IMU
Emerce