Wat is een SEO expert?

Het woord SEO staat voor Search Engine Optimization of zoekmachine optimalisatie in het Nederlands. Een SEO expert is dus iemand die verstand heeft van het optimaliseren van websites voor zoekmachines als Google en Bing.

Deze specialist heeft veel verstand van de werking van zoekmachines en doet meer dan alleen de juiste meta tags gebruiken of een tekst volstoppen met net genoeg zoekwoorden.

Nee, de expertise gaat verder dan dat.

SEO specialist

Eigenlijk beseft een SEO expert vooral goed wat de online vragen van jouw klant zijn en hoe jouw website daar antwoord op kan geven.

Op de eerste plaats doet een SEO specialist dat door de website goed vindbaar te (laten) maken voor zoekmachines door van de juiste websitetechnieken gebruik te maken. Als je een prachtige website met interessante teksten hebt, maar Google kan het niet lezen of de pagina laadt erg traag, dan houdt het daar al op.

Daarna kijkt hij (of zij) naar de inhoud van de website:

  • Bevat deze goed geschreven inhoudelijke teksten, eventueel verrijkt met afbeeldingen en video’s?
  • Sluit de inhoud van de pagina aan bij wat de bezoeker ook daadwerkelijk zoekt?
  • Worden de woorden gebruikt die mensen ook gebruiken in hun zoekopdracht?

Vaak wordt hier niet naar gekeken bij het maken van een website en staat deze daarom vol met vaktermen die niet gebruikt worden door de doelgroep.

Tenslotte is het belangrijk dat anderen verwijzen naar de website. Dit kan door middel van links van andere relevante kwaliteitswebsites naar jouw website.

Een SEO specialist brengt in kaart hoe het gesteld is met de links naar jouw website en naar die van je concurrenten. Vervolgens kijkt hij samen met jou welke linkmogelijkheden het beste passen bij je website en hoe deze te behalen zijn.

Waarom kiezen voor een SEO Expert?

Bezoekers uit Google door een SEO expertEen SEO expert kan soms door enkele eenvoudige aanpassingen, en soms door enkele meer ingrijpende aanpassingen, je website hoger in de zoekresultaten van Google krijgen. Hierdoor kun je veel extra GRATIS verkeer naar je website krijgen.

Er bestaan veel opvattingen over hoe je zoekmachines hoger in de zoekmachines van Google krijgt. Een echte SEO expert zal vooral kijken naar methoden om de juiste bezoekers aan te trekken. Dit zijn dus de mensen die geïnteresseerd zijn in jouw dienst, product of informatie.

Een andere reden om te kiezen voor iemand met verstand van zoekmachine optimalisatie is dat er ook technieken zijn die op korte termijn wel werken, maar er op lange termijn voor kunnen zorgen dat je gestraft wordt door Google. Dit kan zelfs resulteren in een complete verwijdering uit de zoekresultaten.

Deze technieken worden ook wel spam of black-hat SEO genoemd. Een goede SEO-er zal deze technieken altijd vermijden en juist zorgen voor lange termijn resultaat. Hij focust zich dus op wat het beste is voor het bedrijf van zijn/haar klant.

Hoe kies je een specialist in SEO?

Waar moet je op letten als je een specialist in zoekmachine optimalisatie wilt inhuren? Helaas zijn er geen officiële documenten waarin staat of iemand een vakman is.

Kijk daarom eerst eens naar z’n eigen website. Deze moet er uiteraard behoorlijk uitzien, openheid van zaken geven en liefst ook nuttige informatie delen.

De alarmbellen moeten gaan rinkelen als de zogenaamde expert aanbiedt om je website “aan te melden voor meer dan 500 zoekmachines”. Dit is helemaal niet nodig tegenwoordig en lijkt meer op iemand die misbruik maakt van onwetendheid bij zijn klanten.

Ook bij garanties voor posities moet je altijd uitkijken. SEO’s kunnen namelijk geen garanties geven, want Google bepaalt de posities en niet zij! Wie garanties geeft zal eerder risico nemen met spam technieken of kiezen voor zoekwoorden waar makkelijk mee gescoord kan worden, maar wat de klant maar bar weinig oplevert.

Ga daarom gewoon eens een oriënterend gesprek aan en kijk of de SEO specialist geïnteresseerd is in je bedrijf, wat je doelstellingen zijn, hoe je je onderscheidt van je concurrenten, en nog meer zaken op bedrijfsniveau.

Wat kost een SEO expert?

De prijzen van een SEO expert kunnen enorm variëren. Een analyse van een website door een goede SEO specialist zit meestal tussen de 500 en 1000 euro. Dit is dan voor de adviezen die nog opgevolgd of geïmplementeerd moeten worden door jezelf (via een CMS systeem) of door de websitebouwer of de redactie.

De uurprijs van een SEO expert varieert tussen de 65 euro per uur tot 200 euro per uur, exclusief BTW (in de VS kom je zelfs nog gekkere bedragen tegen tot $ 1000 per uur). Waar zit het verschil in? Zoals in veel markten: vraag en aanbod.

Wie vaak gevraagd wordt kan meer rekenen. Ook het schrijven van boeken over zoekmachine optimalisatie kan er voor zorgen dat de bekendheid en dus prijs van een expert omhoog gaat.

De prijs van een SEO expert is natuurlijk afhankelijk van de geleverde kwaliteit en expertise. Een goede SEO-er is goud waard, want hij brengt je gehele website naar een hoger niveau, waardoor er meer bezoekers en uiteindelijk ook klanten binnenkomen, zonder dat je extra hoeft te adverteren.

Kosten SEO specialist

Conclusie

Het doel van zoekmachines als Google is om de beste websites te tonen voor een specifieke zoekopdracht. Dit levert veel extra aandacht op zonder daar iedere keer voeren hoeven te betalen.

Het inhuren van een goede SEO specialist zorgt er daarom voor dat je website langdurig onder de aandacht komt bij mensen die ook naar je op zoek zijn.

De vraag is daarom niet wat een SEO expert je kost, maar wat het je kan opleveren.

Huur mij in

Nils van der Knaap - SEO specialistMijn naam is Nils van der Knaap en ik werk al ruim 14 jaar als online marketeer. Eerst met veel plezier bij een grote webshop, nu als eigenaar van een internet marketing bureau. Mijn specialisme is SEO, maar ik ken ook Google Ads van binnen en buiten en bouw graag sites in WordPress.

Ben je benieuwd naar hoe ik denk over zoekmachine optimalisatie en hoe ik dat kan toepassen op jouw of jullie eigen website? Neem eens contact met me op voor een vrijblijvend gesprek.

Ik heb een team van online specialisten op het gebied van website techniek, content voor bezoekers én zoekmachines. Ook voor het verkrijgen van meer links (linkbuilding) voor succes op de lange termijn hebben we vele mogelijkheden door een eigen team van linkbuilding-experts.

Vertel ons over jouw doelstellingen om de online marketing van je website naar een hoger niveau te brengen.

Anderen over ons:

Roy Ishak
“Ik beveel mensen alleen aan als ze meer opleveren dan kosten. Dat is voor mij de definitie van een specialist. Nils en zijn team zijn dat absoluut. Niet alleen omdat zij zelf bij de zoekopdracht “SEO specialist” op nummer 1 staan in Google. Maar bovenal omdat zij mijn verwachtingen keer op keer overtreffen. Het is ongelofelijk op wat voor grote websites zij links hebben gekregen voor royishak.nl. Sky Internet Marketing is dan ook momenteel de enige partij in Nederland waaraan ik mijn linkbuilding uitbesteed. En, die van mijn klanten.”
Roy Ishak, Beste marketing opleider 2014, 2015, 2016 en 2017