Wat is een SEO expert?

Het woord SEO staat voor Search Engine Optimization of zoekmachine optimalisatie in het Nederlands. Een SEO expert is dus iemand die verstand heeft van het optimaliseren van websites voor zoekmachines als Google en Bing.

Deze specialist heeft diepgaande kennis van de werking van zoekmachines en doet meer dan alleen de juiste meta tags gebruiken of een tekst volstoppen met net genoeg zoekwoorden.
Nee, de expertise gaat verder dan dat.

Echte SEO experts hebben daadwerkelijk resultaat behaald en weten dat op een consistente manier te herhalen.

Keer op keer.

SEO expert

 

Wat doet een SEO expert?

Een SEO expert kent de online vragen van jouw klant en zorgt er voor dat jouw website daar het best mogelijke antwoord op geeft.

3 pijlers van SEO voor SEO expertsDit gebeurt door te optimaliseren voor de 3 pijlers van SEO:

Techniek, Content en Autoriteit.

Content

Daarna kijkt hij (of zij) naar de inhoud van de website:

 • Bevat deze goed geschreven inhoudelijke teksten, eventueel verrijkt met afbeeldingen en video’s?
 • Sluit de inhoud van de pagina aan bij wat de bezoeker ook daadwerkelijk zoekt?
 • Worden de woorden gebruikt die mensen ook gebruiken in hun zoekopdracht?

Vaak wordt hier niet naar gekeken bij het maken van een website. Het gevolg is iets dat meer lijkt op een digitale brochure vol met vaktermen. Woorden die jouw klanten meestal niet eens gebruiken.

Autoriteit

Tenslotte is het belangrijk dat andere websites verwijzen naar jouw website. Dit kan door middel van links van andere relevante kwaliteitswebsites naar jouw website.

Deze links worden door Google gezien als een aanbeveling en spelen een belangrijke rol in de posities die je pagina krijgt in de zoekresultaten.

Een SEO specialist brengt in kaart hoe het gesteld is met de links naar jouw website en naar die van je concurrenten.

Vervolgens kijkt hij samen met jou welke linkmogelijkheden het beste passen bij je website en hoe deze te behalen zijn. Dit proces wordt ook wel linkbuilding genoemd. 

Bezoekers uit Google door een SEO expertAnalyses

Zonder dashboard weet je niet hoe hard je auto gaat.

Dat geldt ook voor je website, maar dan iets uitgebreider. Een SEO expert weet zijn weg te vinden in analyse tools als Google Analytics en Google Search Console.

Ook software van derde partijen als Ahrefs, Semrush en/of Moz zijn bijna onmisbaar om op hoog niveau te presteren.

Regelmatige analyses zorgen voor een schat aan informatie over welke pagina’s bijdragen aan het verkeer, leads en omzet via de website.

Net als een automonteur bezit een SEO expert een koffer met gereedschap, maar dan digitaal.

Hiermee kunnen problemen op tijd worden ontdekt en nieuwe kansen worden gevonden.

Teamsport

Achter een succesvolle website zit zelden maar één persoon. Je team bestaat uit mensen met verschillende disciplines. Testende techneuten, wat-je-ziet-is-wat-je-krijgt webdesigners en creatieve copywriters.

Een taak voor de SEO expert is daarom ook om de kwaliteiten van deze spelers in te zetten zodat ze bijdragen aan meer verkeer en omzet via zoekmachines.

Voor topposities is samenwerken met mensen een must.

Er wordt pas echt resultaat behaald als de neuzen dezelfde kant op staan en zo veel mogelijk onderdelen van de website op topniveau zijn.

Kennis vs ervaring

Naast feitelijke kennis over SEO speelt ook ervaring een grote rol.

Er staat veel zin én onzin op het internet over hoe zoekmachines werken. Een SEO specialist heeft ervaring wat wel en niet werkt.

Daarnaast is het belangrijk om te werken binnen de gegeven mogelijkheden. Denk aan de beginsituatie van een website, de beschikbare tijd en natuurlijk het budget.

Een goede SEO expert kan op basis van ervaring een inschatting maken over hoe realistisch de doelstellingen zijn.

Met een nieuwe website scoren voor de zoekterm “hypotheek” is een stuk lastiger dan voor een minder beconcurreerde term als “tweede huis kopen”.

Tot slot zorgt ervaring er voor dat de expert een goed onderzocht plan heeft en hierbij systematisch te werk gaat.

Dit plan komt tot stand door:

 • Een diepgaande websiteanalyse om de belangrijkste technische pijnpunten in kaart te brengen.
 • Een zoekterm onderzoek voor een realistische kijk op zoekvolume en haalbaarheid.
 • Content die verbeterd moet worden of het aanmaken en vullen van pagina’s die nog ontbreken.
 • Linkbuilding mogelijkheden en werkwijzen selecteren en uitvoeren om aan waardevolle links te komen.

Wanneer kies je voor een SEO Expert?

Een SEO expert kan soms door enkele eenvoudige aanpassingen, en soms door enkele meer ingrijpende aanpassingen, je website hoger in de zoekresultaten van Google krijgen.

Hierdoor kun je veel extra gratis verkeer naar je website krijgen. Deze bezoekers noemen we “organisch verkeer uit Google”.

Er bestaan veel opvattingen over hoe je zoekmachines hoger in de zoekmachines van Google krijgt. Een SEO-fanaat test zelf wat werkt en weet de zin en onzin te onderscheiden.

Een andere reden om te kiezen voor iemand met verstand van zoekmachine optimalisatie is dat er ook technieken zijn die op korte termijn wel werken, maar niet op lange termijn.

Deze technieken worden ook wel spam of black-hat SEO genoemd.

Een goede SEO-er zorgt voor lange termijn resultaat. Risicovolle tactieken moeten daarom worden vermeden. Je moet het wel heel bont maken om een straf te ontvangen van Google.

Geplaatste links kunnen door de zoekmachine-gigant worden gedevalueerd. Op die manier heb je niets aan je SEO-inspanningen en kost het je dus geld en mis je alsnog omzet.

Een echte SEO expert kijkt bovendien vooral naar methoden om de juiste bezoekers aan te trekken. Dit zijn dus de mensen die op korte of lange termijn geïnteresseerd zijn in jouw producten of diensten.

Ook zijn er veel gratis en betaalde softwareprogramma’s om je te helpen bij zoekmachine optimalisatie. In theorie kun je hiermee ook zelf de werkzaamheden uitvoeren.

De uitdaging zit ‘m in hoe je deze tools gebruikt.

Een man met een hamer en spijkers maakt nog geen goede timmerman.

Er is vaak een leercurve hoe de data uit deze programma’s te interpreteren en om te zetten naar waardevolle acties. Bovendien zijn de betere programma’s vrij prijzig, met maandelijks terugkerende kosten.

Door een bureau met SEO specialisten in te schakelen betaal je dus niet extra voor die software en de bijbehorende leercurve.

Wat kun je zelf doen aan SEO?

Uiteraard hoef je niet per se alles uit te besteden. Als je kosten wilt besparen of het gewoonweg leuk vindt om zelf ook aan je SEO te werken, dan zijn deze 10 taken goed geschikt zijn om zelf te doen:

 1. Zo veel mogelijk informatie geven over je producten of diensten met teksten, afbeeldingen en audio/video.
 2. De title tag en meta omschrijving optimaliseren per pagina. Maak het passend voor de beschikbare ruimte en interessant om op te klikken.
 3. Deel je teksten op in paragrafen met een subkop met een <H2> tag (Heading 2 in de WordPress editor).
 4. Jouw kennis delen op je website via een blog of kennisbankartikel.
 5. Gastblogggen: Bloggen op een andere website, waarvoor je een link naar je website krijgt.
 6. Doe aan goede online en offline PR. Organiseer evenementen, sponsor je lokale sportclub, sta open voor interviews. 
 7. Deelnemen op relevante internet forums om antwoord te geven op vragen.
 8. Reageren op blogs van anderen met een waardevolle aanvulling.
 9. Je social media beheren door jouw blogs daar ook te posten en in contact te komen met je doelgroep en andere mensen in jouw branche.
 10. Maak een echt goed onderscheidend aanbod. Geef mensen een reden om in de Google zoekresultaten voor jouw resultaat te kiezen.

Taken die je meestal uitbesteedt aan iemand die gespecialiseerd is in SEO:

 1. Het inrichten en bijhouden van het succes van de SEO werkzaamheden: o.a. posities van zoektermen in Google, organisch verkeer in Google Analytics, Click Through Rate in Google Search Console en nog meer.
 2. Technische analyse van je website om achter de belangrijkste knelpunten te komen.
 3. Het technisch optimaliseren van de website op zaken als snelheid, indexatie, mobiele vriendelijkheid en meta tags.
 4. Een content audit om te zien welke pagina’s al goed presteren en welke beter kunnen.
 5. Een zoekwoord onderzoek om te zien hoe je doelgroep zoekt en welke zoektermen haalbaar zijn om beter op gevonden te worden.
 6. Het verfijnen van je teksten zodat ze beter gevonden worden in Google en je bezoekers overtuigen voor jou te kiezen.
 7. Het laten schrijven en opmaken van nieuwe pagina’s om beter op bepaalde zoektermen gevonden te worden.
 8. Het zoeken van nieuwe mogelijkheden om links naar de pagina’s op je website te krijgen.
 9. Het aanmelden bij verschillende websites waar je een link naar de website krijgt en contact opnemen met beheerders van website om de mogelijkheden voor een link naar de website te bespreken (ook wel outreach genoemd.)
 10. Advies over nieuwe ontwikkelingen op het gebied van zoekmachine optimalisatie, zoals rich snippets, featured snippets, web vitals, en nog veel meer.

Hoe kies je een specialist in SEO?

Waar moet je op letten als je een specialist in zoekmachine optimalisatie wilt inhuren? Helaas zijn er geen officiële documenten waarin staat of iemand een vakman is.

Kijk daarom eerst eens naar z’n eigen website. Deze moet er uiteraard behoorlijk uitzien, openheid van zaken geven en liefst ook nuttige informatie delen.

Pas op voor iemand die misbruik maakt van onwetendheidDe alarmbellen moeten gaan rinkelen als de zogenaamde expert aanbiedt om je website “aan te melden voor meer dan 500 zoekmachines”. Dit is helemaal niet nodig en lijkt meer op iemand die misbruik maakt van onwetendheid bij zijn klanten.

Ook bij garanties voor posities moet je altijd uitkijken. SEO-ers kunnen namelijk geen garanties geven, want Google bepaalt de posities en niet zij! Wie garanties geeft zal eerder risico nemen met spam technieken of kiezen voor zoekwoorden waar makkelijk mee gescoord kan worden, maar wat de klant maar bar weinig oplevert.

Ga daarom gewoon eens een oriënterend gesprek aan en kijk of de SEO specialist geïnteresseerd is in je bedrijf, wat je doelstellingen zijn, hoe je je onderscheidt van je concurrenten, en nog meer zaken op bedrijfsniveau.

Wat kost een SEO expert?

De prijzen van een SEO expert in 2022 kunnen enorm variëren. Een analyse van een website door een goede SEO specialist zit meestal tussen de 500 en 1000 euro. Dit is dan voor de adviezen die nog opgevolgd of geïmplementeerd moeten worden door jezelf (via een CMS systeem) of door de websitebouwer of de redactie.

Het uurtarief van een SEO expert varieert tussen de €200 per uur, voor managers met uitdagende opdrachten, tot €65 á €75 per uur voor de goedwillende ZZP-er.

Exclusief BTW, want SEO wordt bijna alleen maar door bedrijven afgenomen. In de VS kom je vanwege de grote concurrentie zelfs nog gekkere bedragen tegen tot zelfs $1000 per uur. In Nederland zijn €85 tot €125 de meest gangbare tarieven voor online marketing bureaus.

Waar zit het verschil in? Zoals in veel markten: vraag en aanbod.

waardoor er meer bezoekers en uiteindelijk ook klanten binnenkomen, zonder dat je extra hoeft te adverteren.Ervaring speelt bij online marketing een belangrijke rol. De prijs van een SEO expert is natuurlijk afhankelijk van de geleverde kwaliteit en door de jaren heen opgebouwde expertise.

Een goede SEO-er is goud waard, want hij brengt je gehele website naar een hoger niveau, waardoor er meer bezoekers en uiteindelijk ook klanten binnenkomen, zonder dat je extra hoeft te adverteren.

En dat iedere dag weer, 24/7.

Kosten SEO specialist

Conclusie

Het doel van zoekmachines als Google is om de beste websites te tonen voor een specifieke zoekopdracht. Dit levert veel extra aandacht op zonder daar iedere keer voeren hoeven te betalen.

Het inhuren van een goede SEO specialist zorgt er daarom voor dat je website langdurig onder de aandacht komt bij mensen die ook naar je op zoek zijn.

De vraag is daarom niet zo zeer wat een SEO expert kost, maar wat hogere posities in Google je bedrijf of organisatie kunnen opleveren. Als je een goed aanbod hebt die mensen graag willen zien als ze zoeken naar een dienst of product, dan is SEO één van de meest kosteneffectieve manieren om aan nieuwe klanten te komen. Simpelweg omdat de verworven zichtbaarheid niet stopt zodra je stopt met betalen, zoals bij adverteren.

 

Veelgestelde vragen

Wat is de betekenis van de term SEO expert?

Een SEO expert is een specialist op het gebied van websites optimaliseren voor zoekmachines. De expertise is vaak een combinatie van kennis over websitetechniek, content produceren en optimaliseren, en online promotie.

Wat zijn de werkzaamheden van een SEO expert?

Een SEO traject begint vaak met het in kaart brengen van de technische staat van de website. De belangrijkste zaken - die hoger komen in Google mogelijk tegen houdt - moeten worden opgespoord en opgelost. Vaak wordt er hierbij samengewerkt met een website ontwikkelaar. Daarna moeten de kansrijke zoektermen gevonden worden. Dit wordt ook wel een zoekwoord onderzoek genoemd. Op basis van relevantie, zoekvolume, en moeilijkheidsgraad worden keuzes gemaakt welke zoektermen prioriteit hebben om voor te optimaliseren. Een goede SEO expert kan doorgaans ook goede webteksten schrijven. Tot slot wordt er gewerkt aan het populairder maken van de pagina in de ogen van Google door links op andere websites naar de pagina te plaatsen of aan te vragen. Een goede SEO expert weet bovendien zijn of haar weg in website analyse tools als Google Analytics en Google Search Console.

WordPress of ander systeem?

Omdat WordPress zeer veel gebruikt wordt als websitesysteem (CMS) hebben veel SEO experts kennis van WordPress. Het is niet noodzakelijk om met dit systeem te werken om hoger te komen in Google. Advies over zoekmachinevriendelijke techniek, content en links zijn onafhankelijk van het website systeem. De uitvoering van het optimaliseren van de techniek kan worden gedaan door de webbouwer die bekend is met het betreffende websitesyteem.

Wat zijn de kosten voor een SEO expert?

De kosten voor iemand die gespecialiseerd is in SEO is vaak op basis van een uurtarief. Dit verschilt natuurlijk per bedrijf, maar vaak liggen de kosten vrij dicht bij elkaar. Ons uurtarief is 85 euro per uur exclusief BTW. Er wordt soms ook op projectbasis met vaste prijs gewerkt, bijvoorbeeld voor een technische analyse.

Wat levert een SEO expert op?

Het grote voordeel van SEO ten opzichte van andere promotie is dat de investering vaak voor langere termijn is. Bij adverteren stopt je zichtbaarheid als je stopt met betalen. Maar bij SEO verdien je posities in zoekmachines die nog lang kunnen aanblijven. Je betaalt niets per klik, dus je kunt veel extra bezoekers krijgen bij hoge posities. Bovendien zijn bezoekers vaak met een gerichte zoekopdracht op je website terecht gekomen en zijn dus vaak actief bezig met het doen van een aankoop. Dit in tegenstelling tot iemands dagelijkse bezigheden onderbreken met een reclame boodschap.

Waar moet je op letten bij het inhuren van een SEO expert?

Je herkent een goede SEO expert aan meerdere zaken. Natuurlijk is reputatie van belang, maar dat geldt voor iedere vakman. Specifiek voor het SEO vakgebied kun je jezelf de volgende vragen stellen: Kan deze persoon jargon uitleggen in begrijpelijke taal? Kan deze persoon een te volgen proces uitstippelen, in plaats van een enkel trucje? Maakt deze persoon geen beloftes over zaken waar hij of zij geen invloed heeft (bijvoorbeeld nummer 1 posities beloven). Voert deze persoon zelf SEO uit voor de eigen organisatie en heeft dus praktijk ervaring?

Kan de expert op afstand werken of moet dit op locatie?

Normaal gesproken kunnen veel werkzaamheden door een SEO expert op afstand uitgevoerd worden. Een computer met internetverbinding is vaak voldoende. Voor overleg kan het handig zijn om elkaar eens te ontmoeten, maar dit is niet noodzakelijk. Zo kun je dus bijvoorbeeld zelf met je kantoor in Amsterdam, Rotterdam of Maastricht gevestigd zijn, terwijl je SEO expert in Alphen aan den Rijn zit.

Is er verschil tussen SEO voor ZZP-ers, mkb en grotere, internationale bedrijven?

Veel werkzaamheden zijn hetzelfde voor ZZP, midden- en kleinbedrijf en bedrijven met 250+ medewerkers. Echter, er zullen meer specialismen aan te pas komen. Een ZZP-er heeft bijvoorbeeld eerder een kleinere WordPress site, terwijl een international mogelijk een maatwerksysteem heeft met duizenden pagina's. Ook is het schrijven in een andere taal een specialisme op zich.

Kan een SEO expert mij resultaten beloven?

Hoe raar dit ook klinkt, maar een SEO expert kan geen resultaten beloven. Dit komt met name omdat het succes afhankelijk is van factoren waar je geen invloed op hebt. De concurrentie kan opeens veel actiever worden met een groter budget. Algoritmes kunnen door Google worden aangepast, de webhosting kan er te vaak uit liggen, en zo zijn er nog vele andere redenen te bedenken. Wat een SEO expert wel kan garanderen is een gestructureerde werkwijze, waarbij zo veel mogelijk bekende factoren worden nagekeken en aangepakt. Het effect van deze werkzaamheden vertaalt zich vaak naar gestegen organisch verkeer en conversies, wat te zien is in Google Analytics, of hogere posities voor bepaalde zoektermen in Google.

Hoe word je een SEO Expert?

Er is geen algemeen erkende opleiding tot SEO-er, dus in principe kan iedereen zich zo noemen. Veel mensen die zich specialiseren in dit onderwerp hebben een studie rondom ICT, media, economie, communicatie of journalistiek gevolgd. Je leert vaak pas echt veel over SEO door zelfstudie d.m.v. blogs, vlogs, podcasts, discussiefora en boeken. En natuurlijk veel zelf doen om te zien wat echt werkt.

 

Huur een SEO expert in

Nils van der Knaap - SEO specialistMijn naam is Nils van der Knaap en ik werk al ruim 15 jaar als online marketeer. Eerst met veel plezier bij een grote webshop, nu als eigenaar van een internet marketing bureau. Mijn specialisme is SEO, maar ik ken ook Google Ads van binnen en buiten en bouw graag sites in WordPress.

Ben je benieuwd naar hoe ik en mijn collega’s denken over zoekmachine optimalisatie en hoe we dat kunnen toepassen op jouw of jullie eigen website? Neem eens contact met me op voor een vrijblijvend gesprek.

Ik heb een team van online specialisten op het gebied van website techniek, content voor bezoekers én zoekmachines. Ook voor het verkrijgen van meer links (linkbuilding) voor succes op de lange termijn hebben we vele mogelijkheden door in-house linkbuilding-experts.

Vertel ons over jouw doelstellingen om de online marketing van je website naar een hoger niveau te brengen.

Anderen over ons:

Roy Ishak
“Ik beveel mensen alleen aan als ze meer opleveren dan kosten. Dat is voor mij de definitie van een specialist. Nils en zijn team zijn dat absoluut. Niet alleen omdat zij zelf bij de zoekopdracht “SEO specialist” op nummer 1 staan in Google. Maar bovenal omdat zij mijn verwachtingen keer op keer overtreffen. Het is ongelofelijk op wat voor grote websites zij links hebben gekregen voor royishak.nl. Sky Internet Marketing is dan ook momenteel de enige partij in Nederland waaraan ik mijn linkbuilding uitbesteed. En, die van mijn klanten.”
Roy Ishak, Beste marketing opleider 2014, 2015, 2016 en 2017
Peter van der Maat van Woordvoerders Etc.
“Vorige week heb ik jullie aangeprezen bij een concurrent van mij […]. Ik heb ‘m verteld dat ik naar jou was toegegaan omdat jij op Google als SEO-specialist het hoogst stond bij de SEO-specialisten. En van dat alleraardigste advies heb ik eigenlijk een beetje spijt. Je moet de concurrent natuurlijk nooit wijzer maken dan-ie is.”
Peter van der Maat, Woordvoerders Etc.