Linkbuilding

De complete uitleg over linkbuilding in 2023

Linkbuilding

Linkbuilding is een van de meest uitdagende vaardigheden om hoge posities te behalen in de gratis zoekresultaten van Google.

Google gebruikt meer dan 200 factoren bij het rangschikken van pagina’s. De belangrijkste factor is ook in 2022 nog steeds de weging van de links vanaf andere websites naar jouw website.

Google ziet een link van een website naar een andere website namelijk als een blijk van waardering en vertrouwen.

LinkbuildingAls meerdere websites naar een pagina linken dan is het waarschijnlijker dat deze goed vindbaar is in zoekmachines.

Linkpopulariteit is belangrijk. Erg belangrijk.

Maar er komt veel kijken bij het verkrijgen van links. In deze gids leggen we de belangrijkste principes uit, waaronder:

  • Waarom links belangrijk zijn voor zoekmachines als Google
  • Waarom sommige links beter zijn dan andere
  • Wat meer links naar een website doet met de posities in Google
  • Op wat voor manieren je aan links kunt komen
  • Welke risico’s er zijn

 

Na het lezen van deze gids ben je goed voorbereid om op een verantwoorde manier meer links naar je website te (laten) plaatsen. Het doel hiervan is langdurig hoge posities behalen in de organische (gratis) zoekresultaten pagina’s van Google.

Wat is linkbuilding?

Linkbuilding is het actief verkrijgen van waardevolle links op websites van derden die naar een pagina op jouw website verwijzen. Het doel van linkbuilding is om door zoekmachines als autoriteit beschouwd te worden en daardoor hogere posities te krijgen voor de zoektermen die op die pagina worden gebruikt.

Maar wat is een waardevolle link?

De waarde van een link wordt bepaald door vele verschillende factoren, maar de belangrijkste zijn relevantie en autoriteit:

  • Als de link op een website staat die over hetzelfde onderwerp als die van jou gaat, noemen we dat relevant.
  • Als de website zelf ook veel links vanaf kwaliteitswebsites krijgt, noemen we dat autoriteit.

Hoe hoger de relevantie en autoriteit van de website die naar jouw website linkt, hoe groter de impact op de zoekresultaten zal zijn.

 “Linkbuilding is het actief verkrijgen van waardevolle links op websites van derden die naar een pagina op jouw website verwijzen. Het doel van linkbuilding is om door zoekmachines als autoriteit beschouwd te worden en daardoor hogere posities te krijgen voor de zoektermen die op die pagina worden gebruikt.”

Linkbuilding als onderdeel van SEO

Hoger komen in de organische zoekresultaten van zoekmachines zoals Google en Bing wordt Search Engine Optimization of kortweg SEO genoemd. SEO bestaat naast website techniek en website content (teksten en afbeeldingen), ook voor een belangrijk deel uit een berekening van de waarde die links doorgeven aan jouw website. Zeker voor concurrerende zoektermen zijn de links naar een pagina vaak doorslaggevend.

  • Als de optimalisatie voor zoekmachines op de eigen website plaatsvindt noemen we dit on-page SEO.
  • Als de optimalisatie plaatsvindt op andere websites dan noemen we dit off-page SEO

Het verkrijgen van links op andere websites die verwijzen naar je eigen website is veruit de belangrijkste vorm van off-page SEO. Omdat je niet altijd controle hebt over de plaatsing van een link is dit ook één van de moeilijkste onderdelen. Maar daarom dus ook het meest waardevol.

Waarom is linkbuilding belangrijk?

Oprichters Google Larry Page Sergey Brin

In de jaren ’90 begon het internet hard te groeien. Daardoor groeiden ook het aantal websites die dit steeds verder uitbreidende web van pagina’s doorzoekbaar maakten: zoekmachines.

De eerste zoekmachines keken vooral naar de woorden die op een webpagina stonden. Hoe vaker het zoekwoord voorkwam, hoe relevanter. Daardoor kwam de pagina hoger in de zoekresultaten voor dat zoekwoord.

Dit gaf alleen niet altijd de beste resultaten en was al snel gevoelig voor overmatig gebruik van populaire zoektermen.

Twee studenten op Stanford University, genaamd Larry Page en Sergey Brin, bedachten een wiskundig algoritme waarbij naast de inhoud van de website ook de links naar die pagina opgenomen werden.

Een link naar een andere pagina wordt namelijk gezien als een blijk van vertrouwen voor die betreffende website. Links worden over het algemeen geplaatst door mensen die hun lezers waardevolle informatie willen bieden. Als andere prominente websites over een onderwerp naar een pagina linken, dan is dat een goed tekenen dat de informatie van hoge kwaliteit is.

Door het internet te doorzoeken op links kwam de zoekmachines van Google erachter welke informatie veel werd aangeraden door online redacteuren. Hierdoor werd de kwaliteit van de zoekresultaten sterk verbeterd en dit is vandaag de dag nog steeds het geval.

Dit is wat Google er zelf over zegt in hun tien waarheden volgens Google:

4. Democratie op het web werkt.
De zoekfunctie van Google werkt zo goed omdat deze bij het bepalen van de relevante sites die moeten worden weergegeven, uitgaat van de miljoenen mensen die links op websites plaatsen. We bepalen de relevantie van elke webpagina aan de hand van meer dan 200 criteria en met behulp van verschillende technieken, waaronder ons gepatenteerde PageRank™-algoritme. Met dit algoritme analyseren we welke sites waardevolle informatie bevatten door te kijken naar de ‘stemmen’ die ze van andere internetpagina’s hebben gekregen. Naarmate het internet groeit, wordt deze aanpak steeds effectiever, omdat elke nieuwe site een informatiebron is die weer een stem aan andere sites kan geven.

 

Google gebruikt links om pagina’s te vinden en te waarderen:

“And to some extent, links will always be something that we care about because we have to find pages somehow. It’s like how do you find a page on the web without some reference to it?”
 
John Mueller – Senior Webmaster Trends Analyst, Google
 

Linkprofiel

Wat is een linkprofiel?

De combinatie van de kwantiteit en kwaliteit van de links naar een website of webpagina wordt ook wel het linkprofiel genoemd. Hoe goed het linkprofiel is hangt af van verschillende factoren.

De naam die Google in 1998 bedacht heeft om aan te geven hoe goed een pagina scoort door de inkomende links is PageRank.

Hoewel de PageRank van een pagina niet meer openbaar is, speelt het nog steeds een grote rol bij het bepalen van de posities.

Simpel gezegd: als alle andere factoren van een pagina nagenoeg gelijk zijn, dan maakt het linkprofiel het verschil.

Hierbij gaat het dus niet alleen om de kwantiteit, maar ook om de kwaliteit van de links. Een link vanaf een nieuwssite als nu.nl of volkskrant.nl is waardevoller dan vanaf een persoonlijke website over je kat. Hoe meer links een website van andere autoritaire websites krijgt, hoe hoger de autoriteit van deze website wordt. 

Dofollow VS nofollow

In het begin volgden zoekmachines alle links die op internet stonden. Als gevolg gingen sommige webmasters overmatig links plaatsen op allerlei mogelijke websites, zonder dat deze redactioneel waren goedgekeurd.

Google, Yahoo en Microsoft kwamen daarom met de html tag “noindex” om webmasters een manier te geven om een link te plaatsen, zonder dat dit gezien wordt als een redactionele aanbeveling.

Matt Cutts“The nofollow tag allows a site to add a link that abstains from being an editorial vote. Using nofollow is a safe way to buy links, because it’s a machine-readable way to specify that a link doesn’t have to be counted as a vote by a search engine.”

Matt Cutts, hoofd van Google’s web spam team – 1 september 2005

Om hoger te komen in Google heb je dus links nodig naar je website die wel gevolgd worden door zoekmachines. De meeste advertentie-, blog- of forumreacties en social media websites hebben een nofollow tag op hun uitgaande links staan. Deze links zorgen er dus niet voor dat je beter gevonden wordt in de zoekresultaten. Wel kunnen mensen je website nog steeds bereiken via deze links, waardoor ze toch waardevol voor je kunnen zijn.

Links met nofollow tags zijn dus niet schadelijk voor je website. Integendeel. Het is normaal dat je website ook links van deze aard heeft. Daarom dragen nofollow links bij aan iets wat we een natuurlijk linkprofiel noemen. Hoe veelzijdiger de links naar je website, hoe meer Google het vertrouwt.

Linkprofiel van de concurrenten

Door het linkprofiel van de concurrenten te bekijken zie je waarom de pagina goed scoort in de zoekmachines op basis van off-page factoren.

Het geeft bovendien een goed idee van de mogelijkheden die er zijn om links te verkrijgen. Bijvoorbeeld, als een blog naar jouw concurrent linkt, is er dan ook een mogelijkheid dat hij naar jouw website linkt?

Niet alle links naar je concurrenten zijn te evenaren, maar het vergelijken van het linkprofiel is een belangrijk onderdeel van iedere linkbuilding campagne.

Het linkprofiel van de concurrentie is niet eenvoudig op te zoeken. Hiervoor is speciale software nodig die zo veel mogelijk links op het internet in kaart brengt.

Bewezen effecten door meer links

De theorie hierboven klinkt natuurlijk mooi, maar werkt het ook echt?

Hoe goed linkbuilding werkt is sterk afhankelijk van een aantal factoren, waaronder de kwaliteit van de techniek en content op de website, in verhouding tot concurrerende websites. Vooral bij sterke concurrentie( lees: websites met veel goede links) is het effect meestal pas op langere termijn zichtbaar.

Aan de hand van een case van een van onze klanten kunnen we het effect van linkbuilding laten zien.

Omdat we privacy respecteren is de naam van de klant en de zoektermen niet in beeld. Het gaat hier wel om belangrijke competitieve zoektermen die daadwerkelijk omzet opleveren en waarvoor je flink zou moeten betalen als je deze kliks via betaalde zoekresultaten moet verkrijgen.

Verwijzende domeinen

De groei van het aantal verwijzende domeinen (links vanaf verschillende websites).

 

Organisch verkeer

De groei van het organisch verkeer, oftewel de gratis bezoekers via zoekmachines. K = duizend.

 

Waarde van het zoekverkeer

De waarde van het zoekverkeer, gebaseerd op de geschatte kosten per klik in Google Ads.

Wanneer je met linkbuilding kunt beginnen

Hoewel linkbuilding een belangrijk onderdeel van SEO is, is het niet het eerste waarmee je begint. Er zijn factoren die noodzakelijk zijn om de links hun “werk” te kunnen laten doen.

Zo is er op de eerste plaats een website nodig die voldoende gebruik maakt van SEO-vriendelijke techniek. Denk hierbij onder meer aan snelle laadtijden, statische URL’s en een veilige HTTPS verbinding.

Verder is het erg belangrijk dat er een pagina op je website staat die waardevolle, goed geschreven teksten bevat die mensen ook echt willen vinden. Dit noemen we ook wel linkwaardige content. Hoe interessanter jouw pagina is, hoe meer andere websites geneigd zijn naar je te linken.

Een pagina optimaliseren voor zoekwoorden waarvan je weet dat er kansen zijn (bijvoorbeeld door een zoekwoord onderzoek) vergt minder inspanning dan links sturen naar een pagina met minimale informatie en relevantie voor dat onderwerp.

Is je productpagina niet erg linkwaardig? Maak dan een informatieve blog pagina waarin je omschrijft hoe jij een specifiek probleem kunt oplossen. Vanuit dit blogartikel link je naar het bijbehorende product. Deze zogenoemde interne link geeft ook PageRank-waarde door, waardoor je productpagina meeprofiteert.

Zorg er ook voor dat je een goed werkend Google Analytics account of vergelijkbaar websitestatistiekenprogramma hebt. Hiermee kun je onder meer bekijken wat de toename is van het verkeer via zoekmachines als Google, en of deze bezoekers ook conversies (zoals bestellingen en contact aanvragen) doen.

Doel bepalen

Voordat je begint aan een marketing campagne is het goed om een doel voor ogen te hebben. Voor linkbuilding is dit niet anders.

Besef goed wat realistisch is. Met linkbuilding verdien je een positie in Google. Dat is iets anders dan advertentieruimte kopen.

Merknamen als LEGO, Nike of Philips voorbijgaan op gelijknamige zoektermen is praktisch onmogelijk. Ook een relevante pagina op Wikipedia met tientallen tot honderden links voorbij gaan wordt een moeilijk verhaal. De concurrentie aangaan met een min of meer gelijkwaardige website of webshop is vaak wel mogelijk.

Laat daarom eerst uitzoeken of het verschil tussen jouw pagina en die van de concurrenten overbrugbaar is. Je wilt tenslotte niet een strijd beginnen die je niet kunt winnen.

Als je weet wat het verschil is tussen jouw website en je concurrenten qua linkprofiel, is het mogelijk om een doel op te stellen voor de te behalen links. Denk hierbij niet alleen in aantallen, maar ook in wat voor soort links. Een link in een artikel op een gerespecteerde website is meer waard dan een net aangemaakte startpagina. 

Linkbuilding strategie

Om aan het aantal kwalitatieve links te komen om de concurrentie te verslaan is een linkbuilding strategie nodig.

Deze strategie is het plan dat in het teken staat om het eerder vastgestelde doel te behalen.

Er zijn hoofdzakelijk 3 strategieën om aan backlinks te komen:

  1. Backlinks creëren
  2. Backlinks kopen
  3. Backlinks verdienen

1. Backlinks creëren

Dit betekent het handmatig toevoegen van één of meerdere links aan een website naar die van jou. Dit kan bijvoorbeeld door startpagina’s, bedrijvengidsen, profielen, reacties op blogs en fora, etc.

Het werk zit voorin in het vinden van de mogelijkheden en uitzoeken of de link waarde door geeft, zodat je er ook hoger door komt in Google. Links toevoegen aan Facebook, LinkedIn en YouTube is voor direct verkeer een goed idee, maar geeft geen linkwaarde door.

Voor minder concurrerende markten is het handmatig toevoegen van links een effectieve linkbuilding strategie, omdat je er snel een aantal goede links door krijgt die de doorslag al kunnen geven.

2. Backlinks kopen

Het kopen van links betekent dat je een link krijgt als je een tegenprestatie levert. Meestal is dit een geldbedrag, maar kan ook het leveren van een product of dienst zijn. Voorbeelden zijn sponsoring van sportclubs en goede doelen, betaalde blogposts (ook wel advertorials genoemd), productreviews, linkruil (jij linkt naar mij, dan krijg je een link terug), betaalde gastblogs, etc.

Google stelt in hun Google’s Webmaster Guidelines dat dit niet de bedoeling is, en is daarom niet zonder risico. De reden hiervoor is omdat Google’s systeem gebouwd is op het analyseren van backlinks. Betalen voor links wordt door Google gezien als een oneerlijk voordeel. Het is voor het algoritme wel lastig te bepalen wanneer er betaald is voor een link. Er zijn manieren om dit op te sporen, maar het beoordelen er van blijft ook vaak handwerk. Omdat het werkt zien we betaalde links veel terug in linkprofielen, juist ook van grote commerciële sites. 

Voor concurrerende markten is het kopen van links een snelle manier om op relevante en hoogwaardige websites te komen. Prijzen variëren van enkele tientjes tot soms wel duizenden euro’s voor een artikel met link.

3. Backlinks verdienen

Er zijn drie manieren om backlinks te verdienen:

  1. Outreach
  2. Als bron voor een online publicatie
  3. Organisch via een zoekopdracht, social media of mond-tot-mond

1. Outreach

Outreach is de Engelstalige term die gebruikt wordt door linkbuilders als ze toenadering zoeken bij een linkmogelijkheid. Meestal gaat dit per e-mail, maar kan onder andere ook per telefoon, social media of via een online forum.

Een veelgemaakte fout bij outreach is dat er een standaard mail wordt gestuurd. Hierdoor heeft de ontvanger niet het idee dat je hem of haar serieus neemt. De kans op een succesvolle link plaatsing naar jouw website is daarom ook klein.

Het werkt beter om wat tijd te stoppen in het leren kennen van de website en de mensen erachter. Op die manier kun je een voorstel sturen waar het ook interessant is voor de websitebeheerders om er op in te gaan. Het kost meer tijd in het begin, maar het succes is groter.

Je kunt stellen dat hoe beter de relatie is die je hebt met een website beheerder, hoe hoger de kans is dat je een link naar je site krijgt. Dit komt omdat hij of zij je genoeg moet vertrouwen en respecteren om een pagina op je site oprecht aan te bevelen. Die aanbeveling (link) moet ook waarde toevoegen voor de bezoekers van zijn of haar eigen website. Bijvoorbeeld een handige rekentool of een heldere uitleg van een begrip.

2. Als bron voor een online publicatie

Als een journalist of blogger refereert aan (een stuk van) jouw content, dan het et gebruikelijk om een link te plaatsen naar de bron. Dit wordt vaak gedaan bij onderzoeken, rekenhulpmiddelen, afbeeldingen, etc. Een goede tactiek die past bij deze strategie is gastbloggen. Je deelt hierbij jouw kennis en krijgt een link naar je website om te laten zien wie je bent.

Dit soort links zijn lastiger te krijgen, maar daarom heel waardevol en lastig te evenaren door concurrenten. Manieren om jouw content bij de juiste mensen onder de aandacht te brengen zijn nieuwsbrieven, persberichten en plaatsing op social media met de juiste volgers.

3. Organisch via een zoekopdracht, social media of mond-tot-mond

Dit soort links is lastiger om op aan te sturen en komt vaak neer op goede branding. Consistent extreem goede content publiceren of iets anders exceptioneel doen helpt om op te vallen en hierdoor op een organische manier onder de aandacht te komen. Bijvoorbeeld:

  • Als bloggers of journalisten jouw content tegen komen en het hen inspireert om te gebruiken in een eigen artikel
  • Als jouw content veel gedeeld wordt op social media en daarmee zich dus organisch verspreidt
  • Een meisje van 12 die na de dood van haar vader eerlijke wenskaarten verkoopt en daarmee onder meer publicatie in lokale media, de Telegraaf en het AD heeft verdiend

Linkbuilding tactieken

Het verkrijgen van links kan op honderden verschillende manieren. Onder het kopje linkbuilding strategie staan al een aantal voorbeelden genoemd. De manier waarop je regelmatig links kunt verkrijgen noemen we een linkbuilding tactiek.

In de SEO wereld worden linkbuilding tactieken ingedeeld op basis hoe Google tegenover deze tactieken staat. De namen voor deze indeling zijn white hat en black hat. Wat daar tussenin valt noemen we grey hat.

White hat

White Hat LinkbuildingGoogle wil dat de links op een zo natuurlijk mogelijke manier worden verkregen, zonder dat daar een tegenprestatie tegenover staat. De linkbuilding tactieken die volledig in lijn zijn met de Google Guidelines worden white hat genoemd.

Voorbeelden van white hat linkbuilding tactieken zijn:

  • Relevante directories en bedrijvenregisters
  • Links op sites van vrienden en leveranciers
  • Showcase websites met voorbeelden van goede sites
  • Gastblogs op relevante autoritaire websites

 

Grey hat

Grey hat is een iets minder bekende term. Het wordt gebruikt om het grijze gebied aan te geven tussen wat Google wel graag ziet en wat niet.

Omdat deze links op een natuurlijke manier voorkomen, maar niet altijd een no-follow tag meekrijgen, is het lastig voor het algoritme om hier onderscheid in te maken.

Voorbeelden van grey hat linkbuilding tactieken zijn:

  • Link ruil
  • Persberichten tegen betaling
  • Artikel plaatsing op websites die nauwelijks gelezen worden
  • Sponsoring

 

Black hat

Black Hat LinkbuildingBlack hat is de term die gebruikt wordt voor methoden die Google als ongewenst ziet. Het gaat hier vaak om grootschalige manipulatie, zoals het kopen van duizenden links op Russische of Chinese websites. Dit raden wij overigens ook af om te doen.

Google raadt het betalen voor een link die linkwaarde doorgeeft af. Dit om te voorkomen dat lage kwaliteit pagina’s toch hoog komen, omdat links een zwaar onderdeel van het algoritme van Google uitmaken.

Bij grootschalig gebruik van black hat linkbuilding kan het voorkomen dat Google de links niet meer meetelt voor de posities. In het uiterste geval kan Google zelfs actie ondernemen en je pagina niet meer opnemen in de resultaten.

De eigenschappen van een goede link

Een link is een link zou je zeggen. Om het nog iets lastiger te maken zijn er nog vele verschillende eigenschappen die bepalen hoe goed een link is voor het behalen van hogere posities.

Een aantal van de belangrijkere eigenschappen die bepalen hoe sterk de link bijdraagt aan hogere posities, zijn de volgende:

  • Follow of nofollow
  • Index of noindex
  • Intern of extern
  • Domein Autoriteit
  • Pagina Autoriteit
  • Relevantie
  • Anchor tekst
  • Locatie op de pagina
  • Hoeveelheid links op de pagina

 

Risico’s

Een link naar je website is in veruit de meeste gevallen gunstig. Toch zijn er een aantal risico’s die we je graag duidelijk maken.

Als een pagina veel links ontvangt vanaf onbetrouwbare websites kan dit de kwaliteit van het linkprofiel verlagen. Denk hierbij aan onder meer websites met schadelijke malware, een spammerig karakter, of illegale activiteiten.

Ook het plotseling verhogen van het aantal links met honderden of zelfs duizenden tegelijk kan er voor zorgen dat je website extra de aandacht trekt van het Google web spam team. Als blijkt dat deze toename komt door het verkrijgen van links op een onnatuurlijke manier, dan loop je het risico om (tijdelijk) niet getoond te worden voor bepaalde zoektermen.

In de praktijk komt dit echter niet vaak voor, maar voorzichtigheid is geboden. Een professionele linkbuilder weet deze risico’s uiteraard maar al te goed te vermijden.

Uitvoering

Na het denkwerk is het tijd voor de uitvoering van linkbuilding. Een ervaren linkbuilder kan vertellen dat het verkrijgen van links lastig werk is. Niet iedere linkaanvraag wordt geaccepteerd, wat de reden daarvoor ook mag zijn. En dat is logisch, want daardoor zijn links ook nog steeds waardevol.

Er moet linkwaardige content zijn, er moet gezocht worden naar websites die geïnteresseerd zijn, deze moeten benaderd worden en er moet soms ook onderhandeld worden.

Een professionele linkbuilder weet niet alleen hoe dit aangepakt moet worden, hij of zij heeft dit ook al veel vaker gedaan. Daardoor zijn er al veel mogelijkheden bekend, wat erg veel tijd scheelt.

Toch is linkbuilding geen ABC-tje. Omdat iedere website anders is en een andere aanpak vraagt, stellen wij vooraf veel vragen. Vragen over het onderscheidend vermogen van het bedrijf, maar ook eenvoudigere vragen zoals een juiste omschrijving van het bedrijf wat gepubliceerd kan worden.

Deze aanpak zorgt er voor dat we meer kennis hebben van het bedrijf waarvoor wij linkbuilding uitvoeren. Dit zorgt er voor dat we snel goede linkmogelijkheden kunnen vinden en benaderen.

 

Resultaten bijhouden

Google Analytics Dashboard

Zoals iedere vorm van marketing is het goed om je progressie bij te houden. Hierom is gebruik van een statistieken programma als Google Analytics aan te raden. Door dit goed in te richten kun je zien welke pagina’s meer bezoekers krijgen via de organische (gratis) zoekresultaten. Ook kun je zien of bezoekers die via deze pagina’s binnenkomen bestellingen of aanvragen doen.

Daarnaast maakt een linkbuilder vaak gebruik van software om automatisch posities in de zoekresultaten bij te houden. Dit soort software wordt ook wel een Ranktracker genoemd. Hiermee worden periodiek vooraf opgegeven zoektermen anoniem opgezocht en worden de resultaten bijgehouden.

Tot slot

Omdat de positie in Google afhangt van heel veel factoren is het niet mogelijk om posities te bestellen.
Een SEO specialist heeft geen geheim lijntje naar Google. Organische zoekresultaten worden niet verkocht, maar verdiend.

Je kunt wel de kennis en ervaring inhuren van een linkbuilder. Hierdoor maak je gebruik van zijn of haar werkproces en krijg je links die op een gezonde manier bijdragen aan het linkprofiel van jouw website.

Een linkbuilder is bezig met de promotie van een website. Hoe meer waarde een bezoeker op de website kan vinden, hoe effectiever de promotie ervan is. Daarnaast is soms inhoudelijke kennis van de klant nodig voor het inzetten van bepaalde linkbuilding tactieken.

Daarbij is linkbuilding ook een continue proces, niet een eenmalig project. Concurrenten zitten namelijk ook niet stil.

Het effect van linkbuilding is ook in 2022 goed te merken op korte, maar zeker op langere termijn. Hoe meer goede links je naar je website hebt, hoe makkelijker je content hoog in de zoekresultaten komt.