Voorkom deze veelgemaakte SEO fout bij het verhuizen van een website

Iedere ondernemer krijgt er wel eens mee te maken. Een nieuwe website met een ander CMS, het hernoemen van een aantal producten of diensten of een geheel verse indeling van je website. Maar weet je dat dit desastreus kan zijn voor je posities in zoekmachines en het daarbij behorende verkeer?

Vele websites, groot en klein, hebben deze cruciale fout al eens gemaakt.

Een nieuwe website met nieuwe URL’s, zonder Google (en andere zoekmachines) te vertellen dat de content verhuisd is.

Gevolg: Je oude pagina’s geven 404 errors. Dit betekent dat de pagina’s niet gevonden worden. Zoekmachines en bezoekers zijn je oude pagina’s opeens kwijt. Als dit lang duurt zullen zoekmachines als Google je pagina’s uit hun zoekresultaten halen.

404 pagina

Het moge duidelijk zijn dat dit ten koste gaat van het verkeer naar je website.

Ook alle links van andere websites die naar de oude pagina’s verwijzen nu naar een 404 pagina. Bijkomend nadeel hiervan is dat alle links van andere websites die naar de oude pagina’s verwijzen nu op een 404 pagina terechtkomen. Hierdoor ontvangen deze pagina’s geen linkwaarde meer. Dit komt de SEO van je gehele website niet ten goede, want Google vindt inkomende links een belangrijke rankingfactor.

Oplossing: een website verhuisbericht

Door een soort verhuisbericht te maken worden bezoekers automatisch doorverwezen naar de nieuwe URL’s, wanneer ze de oude URL proberen te bereiken. Ook zoekmachines begrijpen hierdoor dat de oude pagina er niet meer is en dat deze vervangen is voor de nieuwe pagina.

Klinkt simpel toch?

Dat is het eigenlijk ook. Het is echter iets wat niet vergeten mag worden bij de lancering van de vernieuwde website.

Je website verhuizen voor SEO doe je door een zogenaamde 301 redirect op te geven voor iedere pagina die van URL verandert. Als dit een website is met veel pagina’s, bijv. een webshop of nieuwswebsite, dan kan dit veel uitzoekwerk zijn dat secuur uitgevoerd moet worden.

Website verhuizen door een SEO specialist

Als SEO specialisten komen wij regelmatig dit probleem tegen. Een website eigenaar is enthousiast over zijn nieuwe website, maar merkt dat de conversies ineens tegen vallen. Uit de web statistieken blijkt dat het verkeer flink is afgenomen, dus moeten er achteraf alsnog 301 redirects geplaatst worden in de hoop dat de posities in Google weer herstellen.

Voorkom dit eenvoudigweg door het ‘verhuisbericht’ in te stellen voor je vernieuwde website live gaat.

Wij kunnen je daar mee helpen.

Laat door ons het uitzoekwerk doen en de 301 redirects maken, zodat de oude URL’s automatisch doorverwijzen naar de nieuwe URL’s van je website.

Wij voeren dan het volgende uit:

  • Nulmeting van de posities in Google voor de zoekwoorden die volgens jou het belangrijkst zijn
  • Alle URL’s van de oude website in kaart brengen
  • Alle oude URL’s verwijzen naar hun nieuwe locatie
  • .htaccess bestand maken (het bestand met alle ‘verhuisberichten’ dat op de server staat)
  • .htaccess bestand opleveren aan de webmaster die FTP toegang heeft
  • Een nieuwe meting van organisch verkeer en posities in Google.nl na de lancering van de vernieuwde site

 

Let op: Het is belangrijk om op tijd te beginnen met het in kaart brengen van alle 301 redirects. Zorg daarom dat de nieuwe URL’s van de website bij zo snel mogelijk ons bekend zijn en de verhuizing ruim voor de herlancering op orde is.

 

Wat kost een website verhuizen voor SEO?


WEBSITE VERHUIZEN VOOR SEO

100setup + 0,75 per URL