Wat is Google Bard?

Een AI-revolutie in zoekmachine technologie

Google Bard is een kunstmatige intelligentie (AI) om op een menselijke manier antwoord te geven op vragen. De chatbot helpt onder andere met schrijven, coderen en wiskundige problemen.

In tegenstelling tot ChatGPT combineert Bard actuele kennis van het internet met creativiteit. Daardoor is het in staat antwoorden te geven op complexe vragen met meer diepgang en inzicht.

Bovendien gebruikt Bard waar nodig afbeeldingen bij het antwoord. Het is ook mogelijk om afbeeldingen in te voeren bij het stellen van een vraag, vanwege de koppeling met Google Lens.

Google Bard AI

De AI van Google genaamd Bard stelt zichzelf als volgt voor als:

Ik ben Bard, de creatieve en behulpzame tool. Ik ben niet perfect en zit er weleens naast, maar met jouw feedback kan ik beter worden.

Weet je niet waar je moet beginnen? Probeer dan eens het volgende:

Ik wil een roman schrijven. Hoe kan ik beginnen?

Deel enkele technieken om mijn concentratie tijdens het studeren te verbeteren

Geef me 3 recepten voor salades die ik kan serveren bij een barbecue

Om gebruik te maken van Google Bard heb je een Google Account of Google Workspace account nodig. Je logt gratis in op bard.google.com

Hoe werkt Google Bard?

Een taalmodel voorspelt de woorden

Google Bard is gebaseerd op de Language Model for Dialogue Applications (LaMDA) technologie die al eerder werd ontwikkeld.

Hierbij voorspelt een kunstmatige intelligentie op basis van een grote dataset welk woorden verwacht worden.

Hoe specifieker de vraag, hoe beter de AI een antwoord geeft die overeenkomt met het antwoord van een mens.

Bard wordt in eerste instantie gebruikt met het de lichtgewicht versie van LaMDA. Dit model vereist veel minder rekenkracht, waardoor meer gebruikers er tegelijk gebruik van kunnen maken.

Waarvoor gebruik je Google Bard?

Antwoord op complexe vragen

Google gebruikt Artificial Intelligence (AI) om zoekresultaten te verbeteren voor hun zoekmachine Google Zoeken.

Het doel is om het eenvoudiger te maken om de informatie te krijgen die mensen echt nodig hebben om iets te begrijpen of uit te voeren.

Google Zoeken wordt veel gebruikt als mensen op zoek zijn naar snelle feitelijke antwoorden, zoals “hoeveel toetsen heeft een piano?“.

Maar Google wordt ook gebruikt voor complexere vragen als “is het eenvoudiger om piano of gitaar te leren, en hoeveel moet ik oefenen?

Onderzoek doen naar zo’n onderwerp kost veel moeite, omdat mensen graag meerdere meningen en perspectieven willen zien of horen.

AI helpt op zulke momenten om verschillende perspectieven samen te voegen. Met name voor vragen waar geen eenzijdig antwoord op is te geven.

Google Bard voorbeeld

Integraties met ander Google diensten

De kunstmatige intelligentie van Google Gemini wordt ook toegepast in andere Google diensten. Zo kan Google Gemini Gmail, Google Maps en Google Drive in het Nederlands doorzoeken.

Hierdoor kun je vragen stellen als “zoek in Gmail wanneer Jan zijn verjaardag viert“, of “zoek in Drive de aantekeningen voor de blog over Google Bard en vat die samen“. 

Als het antwoord daarop in respectievelijk een e-mail of op je Drive staat haalt de digitale assistent de juiste informatie voor je naar boven.

Verder kun je de AI-assistent aanspreken door @gemini te typen in het adresbalk van de Chrome browser. Hierdoor is het niet nodig om naar een aparte website te gaan om de AI te gebruiken.

Wanneer zie je iets van Google Bard?

De plannen voor Google Bard

Google Bard chatbot is momenteel beschikbaar in meer dan 40 talen en meer dan 230 landen, waaronder ook Nederland.

Op korte termijn zie je AI-aangedreven functionaliteiten in Google Zoeken om complexe informatie van meerdere perspectieven te zien in een eenvoudig te bevatten vorm. Op die manier kun je snel begrip krijg van het grotere geheel en meer leren van het web. 

Het kan bijvoorbeeld gaan om aanvullende inzichten, zoals blogs van mensen die piano én gitaar spelen, of meer over het onderwerp, zoals een stappenplan voor beginners. 

Deze nieuwe AI functionaliteiten worden spoedig door Google uitgerold.

Google Bard heet nu Gemini

Sinds 9 februari 2024 is de naam van Google Bard veranderd naar Gemini. 

De gratis versie staat sinds die datum bekend als Pro 1.0.

De nieuwe betaalde versie genaamd Gemini Advanced, maakt gebruik van de nieuwste en meest geavanceerde AI-model met de naam Ultra 1.0. Deze nieuwe dienst kost €22 per maand en moet de strijd aangaan met ChatGPT 4.0.

Wat is Google Bard

Ben je benieuwd hoe

je meer bezoekers krijgtklanten krijgtgeld verdient

Je zit nergens aan vast

Nils van der Knaap Senior SEO specialist

Nils van der Knaap

Senior SEO Specialist

Nils vreet SEO artikelen als jelly beans. Met ruim 16 jaar intensieve ervaring als online marketeer en SEO specialist weet hij als geen ander wat werkt en wat niet.

Bekend van

Ahrefs
Yoast SEO
IMU
Emerce